KözelképeM

A láthatatlan korosztálytól a megértett korosztályig

Orbitális kommunikációs bakik nyomában

2020. március 19. 15:41 - Koch Mária

Vannak helyzetek, amikor ki kell lépni a megszokott kommunikációs sémákból. Eddig sem volt őszinte a mosolyom az aktuális helyzetre rosszul reagáló reklámok láttán, de most már dühös vagyok. Sőt, én szégyellem magam azok helyett, akiknek kéne. Megcsúfolva érzem a szakmám, főleg az orbitális online kommunikációs bakik láttán.

Alig 3 napja jött velem szembe az egyik drogéria lánc kedvesen invitáló reklámja: "gyere a legközelebbi boltunkba, várunk szeretettel." Nem, nem megyek, de ha azt üzented volna, hogy rendeljek tőled online, biztosan behúzol. Vesztettél barátom, de nem csak engem, hanem mindazokat, akik mástól rendeltek.

inkedausztriri_utazas_keretes.jpg

Most rendelj napelemet, külföldi üdülést kapsz ajándékba

A mai 'kedvencem' pedig a mellékelt reklám. Szerintük emberek ezreinek jut eszébe, hogy most, éppen most szereltessenek napelemet a házukra? És az az idióta, aki nem kattint az izgalomtól reszkető ujjakkal azonnal a megrendelés gombra, a felajánlott ausztriai üdülés biztosan észre téríti és máris egy napelemes rendszer boldog tulajdonosának érzi magát? Aki persze a szerelés idejét egy ausztriai üdüléssel vészeli át. Mire hazaér, pikk-pakk minden kész. Mire hazaér... de hagyjuk is…

Hiába, megint csak a szakmám felelőtlen képviselőit szidom. Elveszítették a realitás érzéküket? Felelőtlenek? Nehezebb kreatívnak lenni és gondolkodni kicsit? Nem tudnak kilépni a megkaptam a pénzt - tökmindegy hogyan költöm el lázálmából?

Ébresztő! A világon éppen a Covid-19 söpör végig. Egészen máshol kéne megtalálni a kommunikációs fókuszokat. Egészen másképpen kéne megszólítani az embereket. Dobjátok el a megszokott sémákat és vegyetek elő új ötleteket, leheljetek igazi életet a kommunikációtokba! Amíg lehet, amíg nem késő. Mielőtt elfelejtenek, mielőtt már nem vagy tényező többé. A vevő nem bocsát meg mindent. És nagyon jól teszi.

Ne hozzatok rossz kommunikációs döntéseket. Legalább most ne, amikor élet-halál harcot vívtok a vásárlóitok, a partnereitek megtartásáért. Vigyázzatok magatokra és kommunikáljatok jól.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kochmaria.blog.hu/api/trackback/id/tr115536084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magentax 2020.03.20. 06:46:57

Ez pont olyan, mint amikor a karácsonyi vásárlásra buzdító reklámokat még januárban is nyomják a tv csatornák.
Megvették az adott reklám hirdetési felületét x alkalomra vagy x időtartamra - ha a fejed tetejére állsz,
vagy már rég nem aktuális a téma, akkor is leadják.
Ez nem feltétlenül a "kollégák" hibája, hanem a rugalmatlan hirdetési rendszeré.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.20. 07:57:05

Nem mérhető mindez a ballibek kommunikációs taktikájához, mely teljes mértékben a vírus mellett állt ki.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2020.03.20. 11:00:30

@MAXVAL bircaman közíró: az írásomnak semmi köze a politikához. Egy jelenségre hívom fel a figyelmet, szigorúan marketinges szemmel. Amivel egyet lehet érteni, vagy sem, és ok lehet egy szuper szakmai vitára. De politizáláshoz nem alap. Kérlek, tartózkodj az ilyen jellegű kommentektől. Ha az írás tartalmával kapcsolatos véleményed van, szívesen beszélgetek róla.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2020.03.20. 11:06:52

@Magentax: Ja, így van.. Részben. Az online futó hirdetésekbe is csúszhat hiba, de sokkal rugalmasabban lehet korrigálni, mint bármelyik offline felületet. És kéne is. Persze, ha az ő pénzükön röhögünk rajtuk, nekünk nem fáj. Ha nagyon leegyszerűsítem. Nekem kicsit tudathasadásos helyzet látni mindkét oldalt. Miközben azon dolgozom, hogy a helyzetben a legjobban tudjanak kommunikálni a cégek és hogy tudnak segíteni az embereknek, hogyan tudnak megfelelni a lakossági igényeknek, akkor tényleg dühít, ha dilettáns megoldásokat látok. Ha nem ezzel foglalkoznék, lehet, hogy kevésbé reflektálok érzékenyen.

Szalay Miklós 2020.03.20. 12:33:28

Jó, hát néhány reklám "úgy maradt", én is láttam olyat, hogy ez meg az a film a mozikban... Kicsit eltart, amíg átáll a rendszer.

+ Egy elég alapos elemzése a vírus helyzetnek, illetve annak gazdasági és klímaügyi konzekvenciáinak:

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

2020.03.20. 12:57:07

@Koch Mária: Nem ismered Birca Droidot. Ő még egy WC papír reklámból is a ballibekre asszociál. Akik az index főoldaláról szoktak az ilyen blogokra tévedni, már jól ismerik.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.03.20. 13:09:03

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: WC papír?! Ne viccelj már, az szinte maga a megtestesült ballib termék. Amennyiben tudsz egyetlen olyan dolgot mondani, amiről nem arra asszociál, akkor te vagy a blog.hu ördöge.

mafos 2020.03.20. 20:43:53

Ha valaki egy hozzászólásban azt írja bárkire, irónikus hangvétellel, hogy "barátom", az hiteltelen. Ha valaki egy blogposztban írja ezt, az már minősíthetetlen, és nem olvasom tovább. A stílus maga az ember. Hangulatkeltésnek jó...csak nekem ez a hangulat nem kell. Induljunk már el nyugat felé viselkedéskultúra és kommunikáció terén, ne az aktuális kormány legyen a minta (akár szereted, akár nem, hatással van ránk, és amit onnan hallunk minősíthetetlen).

dzsoo 2020.03.22. 11:12:22

Ezt nem kell kommentálni:
"Azt is látjuk és tudjuk mondani, hogy valójában mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, még ha a hölgyek kortalanok is, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként" - közölte Gulyás Gergely a heti rendes kormányzati sajtótájékoztatón egybegyűlt újságírókkal.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2020.03.22. 14:07:09

@mafos: a "barátom" szó = hangulatkeltés? Ezt hogy matekoztad ki? Amúgy is eléggé zavarosan kommunikálsz, a helyesírásról pedig ne is ejtsünk szót... szóval előbb saját házad tájékán... Ezzel együtt is elfogadom, hogy nem tetszik, nekem sem tetszik minden, amit elolvasok és egy így van jól. Remélem, megtalálod a neked tetsző olvasnivalót. :)
süti beállítások módosítása