KözelképeM

A láthatatlan korosztálytól a megértett korosztályig

Hello, menopauzám!

2022. október 17. 18:46 - Koch Mária

Szubjektív köszöntés a menopauza világnapján

Mit is mondjak neked ezen a csodás őszi reggelen, így október 18-án, a menopauza világnapján?

Mondjam, hogy nem vártalak, és te mégis ajtóstól rontottál belém? Hogy azt se mondtad, bikkmakk, csak átgázoltál rajtam? Mondom, mert így történt.

Piszkosul agresszív vagy és nem törődsz azzal, hogy elveszel immár 4 évet az életemből. Fogalmam sincs, hogy miért pont rám zúdítottad a teljes arzenálod, de ez van.

Tudod mit? Kössünk alkut: te elkezdesz jól viselkedni amolyan rendes kislány módjára, én pedig ígérem, hogy megbarátkozom veled. Azért életre-halára barátságot nem kötnék veled, ha nem bánod. Csak úgy haverkodjunk… Ha már ilyen rég óta velem vagy és elkísérsz mindenhová, akkor legyen: elvisellek.

4a.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Már tudom, hogy mit jelent klimaxolni

2022. március 23. 17:20 - Koch Mária

Fel lehet szerintetek készülni a változókorra? Én mindig úgy gondoltam, hogy igen.
Alapvetően sportos életmódot folytattam, a táplálkozásom is megfelt az egészségesnek mondott minőségnek és mértéknek, egy deka felesleg sincs rajtam. A stressz az egyetlen, amit nem sikerült elkerülnöm, de ettől még megúszhatónak éreztem a menopauzát.
A ciklusom csodásan simán marad abba, egyik hónapban még menstruáltam, a következő hónaptól a tamponok és intimbetétek felesleges cuccokká váltak. Egy ideig őrizgettem őket, mert sosem lehet tudni, aztán a kukában landoltak. Kész, ezzel megvagyok, hello új élet, gondoltam.

Innen nem túl mesésen folytatódik a történetem: reflux, vérnyomásingadozás, brutális hőhullámok, emésztőrendszeri problémák, álmatlanság, homályos látás, gyengeség, kitörően magas pulzus… és csak a legrosszabb tüneteket sorolom. Néhány röpke hónap alatt 10 kilót fogytam, ételintoleranciák alakultak ki, majd pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia is megérkezett, mint nem várt, de logikus következmény az életembe.

koch-maria.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Az örömteli szexualitás végét jelenti a menopauza?

2021. október 21. 17:50 - Koch Mária

Néhány éve, egy akkor 50 körüli, kifejezetten nőies, az életet élvező ismerősöm arra panaszkodott, hogy hónapok óta nem kívánja a szexet. A férje 10 évvel fiatalabb nála, ami csak elmélyítette benne a válság van… érzést. Bármit próbált, egyszerűen nem ébredt fel benn a szexuális vágy. Annyira foglalkoztatta, hogy szinte tönkrement bele, más témája sem volt, csak erről tudott beszélni és egyfolytában arról érdeklődött, hogy kinél mi a helyzet. Egyszerűen nem értette, hogy vele, a döggel, a szexistennővel, hogyan történhet ez meg.

 

szex-valtozo-korban.jpg

 

Csak az elégedetlenség marad?

Változó kor, változó fizikai és pszichés állapot. El kell fogadni, hogy ez van, vagy mindez csakis rajtunk múlik? A változó kori szexualitásról beszélgetek dr. Ruczek Éva orvos szexológussal.

Mi történik a változó korban a szexualitással biológiai értelemben?

Biológiai szempontból arról van szó, hogy a természet rendje szerint ekkorra már megszülettek az utódok, további utódok nemzése nem szükséges. A petesejtek havonkénti érése és a méhnyálkahártya havonkénti burjánzása, majd lelökődése megszűnik, a menstruáció először csak kimaradozik, majd végleg elmarad. Úgy tűnik, a testnek valamiért szüksége van egy bizonyos időre, mire ez az átállás elrendeződik. A női test egy intenzív havi ciklikusság után egy stabilabb egyenletesebb működésre vált. Ez a váltás új élményeket jelent a testben.

Ami a hormonokat illeti, szerintem azokról sokat lehet olvasni. Ugyanakkor kevesebb szó esik arról, hogy a gondolkodás, az étkezés, a testmozgás hogyan hatnak a szervezetünk kémiájára. Ebből a hármasból is a gondolkodást emelném ki. Annak tudatos és tudatalatti szintjeit.

Ha a férfi mást szeret

Tovább
7 komment

Fel lehet készülni a változó korra?

2021. március 03. 07:45 - Koch Mária

Úgy tapasztalom, egyre többen vannak, akik tudják, mire számíthatnak a változó kor beálltával. Aztán persze előfordul, hogy meglepődünk és megijedünk tőle.
Olyan ez, amikor betöltjük a 40. évünket, kicsit hátra lépünk, hogy na… és csodálkozunk, hogy ez velünk megtörténik.
Vagy gondolj arra, amikor a kamasz lány elkezd menstruálni. Tudja, várja és elmondta az édesanyja mire számíthat, de amikor először „megjön”, akkor hoppá! - csak meglepődik.  
A változó kor bekövetkezése egy ilyen hoppá! helyzet. 

 

beszelj-a-gyerekeddel.jpg

 

Egy brutálisan fejbevágó hoppá! helyzet is lehet a változó kor beállta. Nekem legalább is az volt.

Két dolog jutott eszembe erről az időszakról:

1.Valóban fel lehet készülni a klimaxra?

Játsszunk el a gondolattal: mindent elolvasol, elmész minden fontosabb szűrővizsgálatra, ha eddig nem tetted, elkezdesz mozogni is, változtatsz az étkezési szokásaidon...

Tovább
Szólj hozzá!

Az életünk felét menopauzában éljük le. Helló klimax!

2021. február 26. 08:24 - Koch Mária

Na, ez is eljött, a fene egye meg...

A civilizáció fejlődésének köszönhetően, évtizedekkel tovább élünk, mint a felmenőink a nem is olyan távoli múltban. Ez persze azzal is jár, hogy meg kell tanulnunk valahogy viszonyulnunk az életünk második feléhez. Ahhoz a feléhez, amiről már sokat tudunk, de még nem eleget, mert alig vannak mintáink.

40 év felett jelentkezik a változókor, visszavonhatatlanul. Pontosan milyen tényezőknek köszönhető, hogy beköszönt ez a biológiai helyzet, hogyan kezeljük mi nők, milyennek látnak minket és melyek azok a dolgok, amiket mindenképpen meg kell tennünk azért, hogy az életünk második felét is jól éljük meg? Dr. Járányi Beáta szülész-nőgyógyász főorvossal a női menopauzáról beszélgetek.

A menopauza 45-55 év között áll be. Ilyenkor szűnik meg a menstruációs ciklus és megemelkednek bizonyos hormon értékek, amelyekkel igazolni tudjuk a menopauza tényét. A 45 év előtt jelentkező változó kori tüneteket korai menopauzának nevezzük. Menopauzának hívjuk az utolsó petefészek hormonok által irányított menstruációt.  Tehát a menopauza egy időpont. Az ezutáni időszak már a postmenopauza.

no-sir_1.jpg

Tovább
7 komment

A pánik és a felelős gondolkodás-viselkedés között óriási a különbség

2020. március 21. 10:57 - Koch Mária

Szeretnék egy nézőpontot megosztani veletek a vírus kapcsán. Azt tudjuk, hogy több megoldással próbálkoznak jelenleg az egyes országok kormányai. Kettő van, amiről sokat hallunk:

  1. a nyájimmunitás kialakítása
  2. a terjedés lassítása, elnyújtása.

Nem magyarázom el a lényegüket, rengeteg információ jelenik meg róluk. DE a két megoldás hatásai miatt IS alakulnak úgy a megbetegedési ráták, ahogy.

A mortalitási arány nálunk a magasabbak közé tartozik. Jelenleg 4%. Azt is jelentheti, hogy a #maradjotthon kampányszintű használata nem elég. Lassan jópofa szlogenné szelídül. 

Tovább
63 komment

Orbitális kommunikációs bakik nyomában

2020. március 19. 15:41 - Koch Mária

Vannak helyzetek, amikor ki kell lépni a megszokott kommunikációs sémákból. Eddig sem volt őszinte a mosolyom az aktuális helyzetre rosszul reagáló reklámok láttán, de most már dühös vagyok. Sőt, én szégyellem magam azok helyett, akiknek kéne. Megcsúfolva érzem a szakmám, főleg az orbitális online kommunikációs bakik láttán.

Tovább
10 komment

A legjobb ajándék egy klimaxos nőnek

2020. február 11. 15:27 - Koch Mária

Hunyd be a szemed és képzeld el, hogy éjszaka arra ébredsz, hogy csurom vizes vagy. A saját verejtékedben úszol, alattad lucskos a lepedő, a paplan huzata hidegen tapad a bőrödhöz. Kinyúlsz a takaró alól és kisimítod az arcodba tapadt hajtincseket, de a nedves karodon végigfutó borzongás arra sarkall, hogy villámgyorsan visszahúzd, bár undorító érzés a nedves cuccba visszatérni.

Ha ezt elképzeled, akkor próbáld meg megérezni, hogy a szíved egy hangosan ketyegő időzített bombaként zakatol a mellkasodban, meleged van, közben meg fázol. A füledben lévő iszonyú nyomás mindjárt kippukasztja a fejed, gyenge vagy, de mégis rohannál. Biztosra veszed, hogy ilyen érzés lehetett az ősi pánik, amikor rohanni kell az életedért.

Tovább
Szólj hozzá!

Mennyit ér a marketinges?

2019. október 08. 10:19 - Koch Mária

Kőkemény melóba vágtam a fejszém, mert nem csak finomítgatni kell, hanem baltával hasogatni egyelőre.

Egy ideje dédelgetem a tervet, hogy elkezdem a láthatatlan korosztályt elérhetővé tenni a márkák számára.

Nem azért telt el egy év, mert csak tököltem (végül is tökszezon van), egyszerűen alaposan felkészültem a piacra lépésre.

A felkészülés során ismét megállapítottam, hogy csigalassúsággal reagálunk egy olyan trendre, ami hatalmas biznisz minden szereplőnek. De ez nálunk már csak így megy a marketingben is.

 sajat-foto-no5-blogba.jpg

Van több elméletem is arra, miért nem figyelnek oda a saját szakmám képviselői az elöregedő társadalmak problematikájából adódó kihívásokra és miért nem kínálnak megoldásokat.

 

Célzottan kommunikálni, korosztályonként eltérő üzenteket megfogalmazni, valljuk be, macerás.

Tovább
60 komment

Nem kell szenvedni a klimax miatt

2019. szeptember 18. 11:47 - Koch Mária

 

Szóval ott tartottunk, hogy részletesen megismertük a menopauzát okozó biológiai folyamatot. Ne legyints, hogy "azt mindenki tudja..." Kérdezlek, ha így van, akkor miért fordulhat mégis elő, hogy a kezelésre szoruló nők mindössze 3 százaléka kapja meg a megfelelő ellátást?

Nekem ez okozza a legnagyobb dilemmát. Mert jómagam is ugyanezt gondolom amit te. Tudom mi miért zajlik a szervezetemben, és tessék, mégis itt kínlódok. Megfutottam a magam köreit, mégis csak alternatív kezelésekkel próbálkozom. Mélyek a beidegződések: biztosan a jó megoldást fogják javasolni? Szedjek hormontartalmú gyógyszert, vagy ne szedjek?

Félelmek és bizonytalanságok... És mindezek közepette talán kimarad egy nagyon fontos szempont mérlegelése: mit okozok magamnak hosszú távon?

Tisztában vagyok azzal, milyen óriási kockázati tényezővé válik a szervezetem, ha csak végigszenvedem a menopauzát?

Lehet, hogy éppen a változókori erős tünetek következményeként halok meg idő előtt infarktusban, vastagbél daganatban, vagy élek fájdalmakkal csontritkulás miatt? Egyik sem jó opció.  Mint ahogy az sem jó kilátás, hogy évekig terheljük a környezetünket a klimax okozta tünetekkel. Mert lássuk be, nem csak nekünk óriási teher, de időnként csúcsra járatja a  velünk élők idegrendszerét is. Valamit tennünk kell, nem kérdés.

meh.jpg

Szerintem elég jól átbeszéltem ezt a témát Dr. László Ádám professzorral, aki a téma egyik legjobb hazai ismerője. Az első részben a változókor biológiájának kérdéskörét jártuk körbe, most a lehetséges megoldásokkal folytatjuk és a professzor megpróbálja eloszlatni a kezelésekkel kapcsolatos félelmeket. Szóval, ahogy mondani szokták tiszta vizet öntünk a pohárba... 

Tömény, de szemfelnyitogató rész következik. Jó mankót kapsz a továbblépéshez... Használd a saját érdekedben a most kapott információkat. 

Koch Mária: A félretájékoztatás mit jelent pontosabban? Miért és a klimax mely részében vagyunk félretájékoztatva?

Tovább
3 komment
süti beállítások módosítása