KözelképeM

A láthatatlan korosztálytól a megértett korosztályig

Azok a használhatatlan nők

2019. július 16. 11:30 - Koch Mária

Elegem van azokból, akik név és arc nélkül fröcsögnek minden klimaxxal kapcsolatos megnyilvánulás kapcsán. Persze arctalanok és névtelenek, de jobbára férfiak, mert a kommentek nagy részéből egyértelműen kiderül, hogy ők azok a magukat macsónak gondoló alfahímek, akik a nőkre eszközként tekintenek. Mert mit gondoljak egy olyan komment kapcsán, ami így szól: ti nők vagy menstruáltok, vagy klimaxoltok, lényeg, hogy mindig használhatatlanok vagytok. Mi van? Mire akar ez a drága jóember használni minket? Megkérdeztem tőle, nem válaszolt. Talán jobb is.

Tényleg fel sem fogják sokan, hogy a klimax nem a nők döntése, hanem egy élettani folyamat, ami ha akarjuk, ha nem, bekövetkezik. És nem mindenki ússza meg azzal, hogy egyik hónapról a másikra elmarad a menzesze és kész-passz. A legtöbb nőnek vannak kisérő tünetei és az igazán pechesek elég nyomorultan tudják érezni magukat időnként.

És van még egy nagyon fontos szempont, ami úgy tűnik, valamiért nem ragad meg a fejekben.

A hormonális változások miatt a klimax időszakában megszűnik a szervezet védettsége. Nyilván bejátszanak egyéb tényezők is, de nem véletlenül kapnak a nők ezekben az években arányait tekintve kiugróan magas számban szívinfarktust és lesznek magasvérnyomás betegek, hanem pontosan a drasztikus szervezeti változások egyik fő okaként. A szívproblémák tünetei kísértetiesen hasonlíthatnak a klimax és a stressz tüneteire, szóval, bocs, ha időnként halálfélelemmel -ahogy a trollok szeretik nevezni, hisztivel- párosul egy-egy komolyabb tünet.

Higgyétek el, a klimaxot is meg lehet szokni, de egy dolgot nem lehet: tartósan beletörődni.

Mit hozna a beletörődés? Egy élhetetlen életet, ami a végén simán elvezethet oda, hogy tényleg mindenkinek nyűg. Konfliktusok okozója, problémák növelője attól függően, hol, hogyan és kinél szakad el a türelem fonala.

Azt is higgyétek el, nem igaz a mondás (már megint egy sztereotípia), hogy a nők hisztis tyúkok a klimax idején. Ennél sokkal komplikáltabb a folyamat. De hogy ne én állítsam ezt, hozzáértők véleményét fogom kérni ebben a témában.

oszelancolva.jpg

Mint ahogy létezik férfi klimax is, annak minden hormonális, idegrendszeri és életvitelbeli hatásaival egyetemben.

Ismerős, amikor azt mondják?

  • Na, ez is vénségére bolondult meg?
  • Hallottad? Most lépett le a családtól és újított be egy 20 évvel fiatalabb barátnőt…
  • Nahát, ez a csinos férfi újabban tépett farmerben, halálfejes pólóban jár és hajnalig bulizik, mi történhetett vele?

Nagyjából semmi különös, csak ugyanazokon a folyamatokon megy át, mint a nők. Csak a férfiak hormonális változásai nem olyan drasztikusak, mint a nőké. Elsősorban a nembeli különbségek okán. Hiszen a nőknél ebben az életkorban megszűnnek a gyermek kihordásával kapcsolatos funkciók, sorvad a méh, gyengülnek a szalagok, ami kihat a többi szerv elhelyezkedésére, működésére, és bizony igen kellemetlen fizikai és élettani változásokat képes okozni. A férfiaknál nincsenek látható és érzékelhető testi változások, az egész folyamat sokkal gyengébben zajlik le.

Ahelyett, hogy megértenék a miérteket, inkább vakon kapálóznak. Mennyi kritika érkezik a férfiaktól a szexualitással kapcsolatban: mert bezzeg klimax idején nem kívánja a nő a szexet… ja, tényleg? Általánosítás kérem szépen, mert ez is egyénfüggő. Valóban előfordul, és akkor mi van? Összedől a világ? Ugyan már…

Tudjátok mi zajlik a férfi szervezetében nagyjából 50 éves kora körül?

Mily meglepő, nem más, minthogy a tesztoszteron nevű hormon mennyisége szépen lassan, de biztosan csökken. A tesztoszteron nevű hormon felelős leegyszerűsítve a férfiak nemi vágyáért. Ilyenkor jön el a hagyjál aludni anyukám... korszak. Ilyenkor jön el a heti négy helyett a havi egyszer szex korszaka. És akkor mi van? Ugyanolyan természetes folyamat zajlik a fériak szervezetben, mint a nőkében.  Megértéssel kell fordulni feléjük? Igen. Van helye kifogásnak, hisztinek? Nincs.

A nagy probléma a kommunikációs kultúrálatlanságban van. Tele dobálják a nők az internetet azzal, hogy apu otthon már nem olyan fickós, mint eddig? Hány ilyen kommentet láttok odatrollkodva cikkek, írások alá?

Aki ezt nem fogja fel, arra nyilván nem lesz hatással, amit most írtam (meg amit ez előtt, az sem).

Nem baj, túl fogom élni, de igazi értelmet abban látok, ha a szemléletes példák, az egyszerűen érthető tények mentén a férfi nem hős szószólói elgondolkodnának azon, hogy bizony, az évek múlása hat mindenkire, még rájuk is, maximum nem olyan mértékben, mint a körülöttük lévő nőkre. Talán egy kis empátia sok balhés helyzetet megelőzhet. Mondhatnám azt is, ha hívő lennék, hogy a jóisten kicsit aránytalanul szabta ki a klimax kínjait, a nők megszívták, a férfiak meg nem annyira.  De erről senki sem tehet, szóval elég ciki ezért bárkit is megszégyeníteni. Vannak jó hívószavak a klimax otthoni feldolgozására egymás között: megbeszélés, megértés, empátia, türelem. Mindkét nem részéről. Kölcsönösen. Mert így dukál. Bizony…

Persze, mindenki maga dönti el, hogy képességeihez, EQ és IQ adottságaihoz mérten hogyan viszonyul az élet dolgaihoz, így a klimax témájához is.

Nem, nem mentem fel a nőket minden alól a klimax miatt.

Nem vagyunk egyformák, ki így viseli el, ki úgy. Ne is fogjunk mindent rá. A házi konfliktusok kiváltó oka nem biztos, hogy csak a menopauza. Ha borul a bili, ne fogjuk csak a klimaxra (se a női, se a férfiklimaxra). A családi játszmák mindig több tényezősek, sosem egy ok vezet el az elviselhetetlen közös élethez. Egyik írásomban pont a nőtársaimat óvtam attól -beleértve magamat is-, hogy túlzásokba essünk a klimax okán. A klimax egy állapot, de nem ok az indokolatlan hisztire és főleg nem magyarázat a saját hülyeségünkre.

Persze akkor is összerakom a mozaikokat klimax témában, ha a trollok tovább szórakoznak, maximum nem viselkedem velük belátóan és nem próbálok meg némi értelmet csempészni a névtelenség mögé rejtőzött agyacskájukba, hanem gondolkodás nélkül kimoderálom őket, mert sem időm, sem kedvem nincs jobb belátásra bírni és nevelni őket. Már csak azért sem, mert ez még az anyukájuk és az apukájuk feladata lett volna, de lehet, hogy éppen klimaxoltak…

Nő, marketinges, újságíró, 50 év feletti vagyok. Küldetésem, hogy segítsek megbízóimnak eljutni a vevőikhez. Küldetésem, hogy azokban a témákban, melyek nagyobb társadalmi figyelmet kell, hogy kapjanak, kutatómunkát végzek és segítséget próbálok nyújtani.

20 év marketinges munkatapasztalat, több mint 5600 konzultációs óra, több mint 250 kampány, több mint 150 vállalalati ügyfél és jónéhány segító projekt köthető hozzám.

Klimaxnapló... és Marketinges szemmel... írok a KözelképeM nevet viselő blogomban.

Hol találsz meg?

http://medianexus.hu/http://www.40plusz.hu/https://kochmaria.hu/

https://www.facebook.com/maria.koch.716

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kochmaria.blog.hu/api/trackback/id/tr9214941904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2019.07.18. 07:50:50

Az utolsó bekezdésig ezt kár volt leírni. Addig egy sima (már már femináci) fröcsögés, hogy a férfiak hülyék, köcsögök. A lényeg, hogy a férfiak legyenek türelmesebbek, de azért hívnak minket embernek, és nem állatnak, hogy az érzelmeinket bizonyos határok között tudjuk tartani, még klimax esetén is. Amúgy akinek már volt klimaxoló női főnöke, az tudja miért alakult ki az a sztereotípia (amik amúgy nem véletlenül akalultak ám ki, azok az esetek többségében igazak).

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.07.18. 13:59:03

@metal: Hol lát kedves névtelenség mögé bújó kommentelő fröcsögést? Érdemes minden írást annak összességében olvasni és összefüggéseiben megérteni. Sajnálom, ha valami torz kép ment át.

A vezető viselkedése sok minden számlára irható, semmi köze a nemi különbségekhez. Ennél kicsit többről szól ez a téma is, mint sok egyéb, a társadalmat mélységében érintő téma, annak minden egészségügyi vetületével. Én semmi mást nem látok a kommentjében mint azt, ami ellen olyan sokan dolgozunk, hogy eltűnjön ez a fajta gondolkodásmód végre.
süti beállítások módosítása