KözelképeM

A láthatatlan korosztálytól a megértett korosztályig

Milyen reklámra kattannak az 50 év felettiek?

2019. július 05. 17:19 - Koch Mária

Bárhány embert megkérdezel, azt fogja mondani szinte kivétel nélkül, hogy utálja a reklámokat és reklámkerülő. Ha azt kéred, sorolja fel azt az ötöt, amit a legjobban utál, simán felsorolja, sőt, még többet is. Most akkor reklámkerülő, vagy sem? 

sajat-foto-ferfi_jelolt.jpg

A képet én fotóztam külföldön, ahol nem ciki egy szenior a címlapon. Sőt...

Rengeteg ilyen példám van a húszéves marketinges múltamból.

Amikor a legolvasottabb bulvárlapot ajánlottuk hirdetési felületként, elképedve kérte ki magának aktuális cég aktuális döntéshozója:

"Ő? OTT? Na ne, abban a gagyi lapban biztosan nem hirdet... azt normális ember nem olvassa...." és valóban, bárkit megkérdeztél, a válasz mindig az volt, hogy ő aztán nem olvassa... Kérdezem csak csendesen, akkor ki vette meg minden áldott nap több mint 180 ezer példányban? Éves szinten hogyan fogyhatott el közel 7 millió példány ebből a lapból, ha senki sem olvassa? Aztán szépen lassan kiderült, hogy dehogyisnem… olvassa boldog-boldogtalan, a munkástól a döntéshozóig, úgyhogy elég jól el lehet érni vele szinte bárkit, csak megfelelő reklám kell hozzá.

Maradjunk annyiban, hogy igenis nézzük, olvassuk, hallgatjuk a reklámokat, sőt vannak olyan weboldal tulajdonosok, akik havonta többtízezer forintot kapnak a nagy keresőtől csak azért, mert az oldalára kitett hirdetéseire kattintanak az oldal látogatói.

Ez a reklám dilemma régóta foglalkoztat.

Olyannyira, hogy felfigyeltem arra a demográfiai helyzetre, ami szépen lassan, de bekövetkezett a nagyvilágban, így Európában és hazánkban is. Mégpedig az, hogy a lakosság körében egyre jobban dominálnak a szenior korúak. Jelenleg Magyarországon közel 4 millió 50 év feletti ember él. Ők aktívitásukból és számosságukból adódóan is erős vásárlóerőt jelentenek.

Hoppá, ha ez így van, akkor miért nem szólnak hozzájuk célzott reklámüzenetekkel? Nem akarnak eladni nekik semmit a gyógyszereken kívül? Ahogy egy életkorban érintett ismerősöm fogalmazott: "…miért nem énekelik ki a zsebemből a pénzt?"

Ez volt a pillanat, amikor elkezdtem a témával mélyebben foglalkozni.

Építettem rá egy kutatási modellt és egy projektet.

Az egyéb marketinges megbízásaim mellett most minden energiámat arra fordítom, hogy célzottan az 50 év felettieknek szóló kommunikációs stratégiákat készítek a megbízóim számára, illetve megmutatom, hogy a kampányokban hogyan és milyen csatornákon szólítsák meg az 50 év feletti fogyasztókat. 

Közben folyamatosan gyűjtöm az információkat, tesztelem a hipotéziseimet, szóval gyűlnek az anyagok a tanulmányhoz. A kutatásban szerepel egy kérdőíves megkérdezés is, de gyűjtöm a korosztály reklámokkal kapcsolatos véleményét, illetve elvárásait is.

Legújabb anyagaim közül most egyet megmutatok netek is, csak itt lesz látható egyelőre, hiszen ez is egy eleme a készülő tanulmánynak.

Szűcs Sándor színművészt kérdeztem a reklámokkal kapcsolatos gondolatairól, szintén az érintett korosztály tagjaként.

 

Ha te is szívesen megosztanád velem a véleményed a reklámok kapcsán, írd meg kommentben, a kérdőívet pedig ki tudod tölteni, ha erre a szövegre kattintasz. Köszi, és hajrá 50 év feletti vásárlók! :) 

Nő, marketinges, újságíró, 50 év feletti vagyok. Küldetésem, hogy segítsek megbízóimnak eljutni a vevőikhez. Küldetésem, hogy azokban a témákban, melyek nagyobb társadalmi figyelmet kell, hogy kapjanak, kutatómunkát végzek és segítséget próbálok nyújtani.

20 év marketinges munkatapasztalat, több mint 5600 konzultációs óra, több mint 250 kampány, több mint 150 vállalalati ügyfél és jónéhány segító projekt köthető hozzám.

Klimaxnapló... és Marketinges szemmel... írok a KözelképeM nevet viselő blogomban.

Hol találsz meg?

http://medianexus.hu/http://www.40plusz.hu/https://kochmaria.hu/

https://www.facebook.com/maria.koch.716

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kochmaria.blog.hu/api/trackback/id/tr5614927632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.07.07. 17:27:38

Én nem utálom, csak a rossz idétlen reklamot. Vannak kedvenceim amik pl. nagyon szellemesek.
Ilyen volt a mercedes reklam , amiben a halál a kaszával ott terem az anyós ülesen es beszol hogy sorry, de a pasi hala a jo féknek megall es vissza sorry, szerintem meggyőzőbb volt mindennél.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.07.08. 14:03:32

@irdesmond: Teljesen egyet értek veled, nagyon sok a jó reklám, és rengeteg közülük ikonikus filmként kering az interneten. Az irányban nyomozgatok, hogy egy bizonyos korosztályt miért nem céloznak meg nekik szóló üzenetekkel. Nem tudom, erről mi a véleményed. Megnézted a videót? Az jó kis "vitaindító" ebben a témában. :) Üdv.

kéki béla 2019.07.11. 07:36:49

Kérdezed kik veszik meg azt a meg nem nevezett szennylapot... nem gondolod, hogy rossz a mintavételezési metodikád?
Miért gondolod, hogy aki azt mondja, hogy nem olvassa, az hazudik?
Én alig találkozom olyannal, aki a maffiára szavaz, a szavazásokon valahogy mégis ezek vannak többségben.

salamander 2020.03.20. 01:18:52

Egy reklám nem lehet rossz, azaz aljas, övönaluli, hiteltelen és NEM célozhat gyerekeket.
Ezeket a kukába dobom, meg sem nézem és mivel sok éve tanítok felsőoktatási intézményekben, ott is erre buzdítok mindenkit.

kéki béla 2020.03.20. 06:07:46

@salamander: ugyan amennyire tudom, kerülöm a reklámokat, de ha az ember tévét néz, ott csak a távirányító van adblock helyett, így óhatatlanul meghallom, néha látom is ezeket a reklámokat. Tudsz a mostanság rendszeres reklámok közül egy-két olyat említeni, ami nem ütközik a szabályaidba?
Mert amiket látni szoktam, azok mind vagy aljasak, vagy hiteltelenek (többnyire a kettő együtt), de a retek klub hétvégi gyerekműsorai közt kifejezetten a gyerekeket célzó hirdetések is vannak (voltak? Rég nem nézem)
süti beállítások módosítása