KözelképeM

A láthatatlan korosztálytól a megértett korosztályig

Klimaxolj te is b…meg, utána beszélgessünk…

2019. június 21. 17:33 - Koch Mária

Az előző bejegyzésembe nem véletlenül került bele a „klimaxos hülye tyúk lettem” kifejezés. Pontosan azért írtam, mert még a nők többsége is ezt mondja magáról, nemhogy mások. Például azok, akiknek fogalmuk sincs arról, mit élünk át, amikor letarol a változó kor. Pont olyan, mint az egyébként igazán cuki férfi doki a szülésnél, amikor azt mondja: ne jajgasson anyuka, nem fáj az annyira… aha…szüljél előbb, b…meg, aztán magyarázz… gondolja magában a fájdalomtól szétszaggatott kismama.

Pontosan ezt gondoltam akkor, amikor az orvosomnak kiöntöttem a szívem.

Elmondtam, hogy rohangál a vérnyomásom, nem tudok aludni, helyette a már ismerősként érkező hőhullámok hátán hánykolódom, gyakorlatilag nonstop szédülök, nincs étvágyam (mi az a ledobott 5 kiló az 52-ből?) és a pulzusom többször mozog a 130-as tartományban, mint nem. Drága doktor megértően hümmög, és bólogat. "Bizony, ez egy elég intenzív klimaxnak tűnik." Köszi, ezt én is gondoltam. Kétségbeesve nézek rá: most mi legyen, mit tehetünk? Ő változatlan nyugalommal közli: "talán várjon még, ha bírja." Mi van? Mire várjak, és meddig? És ezt még bírni kéne? Úgyhogy bocs doki, de átfutott rajtam a szülés kapcsán idézett gondolat rám szabott verziója:

 

alacsony-vernyomas.jpg

 

magas-vernyomas.jpg

Ezt a két értéket 10 percen belül sikerült összehoznom.

Nem értem, miért kezelnek klimaxos hülye tyúknak, amikor ugyan panaszkodom, de hősiesen próbálok úgy csinálni, mintha valóban elviselhető lenne.

Pedig nem az. Van egy tünetegyüttes, ami felett már nem az. Nincs szerencsém, így jártam, nem lépek át könnyen a változó koron. Mit tudok csinálni, ha más orvosi tanácsot nem kapok, mint a „szedhet hormont ha akar, de nem ajánlom…”  alternatíváját? Nem, én nem tudom, mit akarok csinálni. Én azt tudom elmondani mit érzek, azért vagy te az orvos, hogy te mondd meg, mit csináljak.

Okosabb megoldás híján elmondom, mit csináltam magamtól.

Mivel az elején fogalmam sem volt merre hány méter, ezért remek alakításaim voltak. Bejártam ezt az utat, túl vagyok rajta, rengeteg tapasztalással járt. A legtöbbet abból tanultam, hogy megismertem a szervezetem reakcióit, ezért elmúltak a legdurvább tünetekhez párosuló kezdeti pánikok. Mert bizony volt az is. Amikor arra ébredtem, hogy 160/91 a vérnyomásom, a pulzusom 151, alig kapok levegőt, a fülemben hangosan és fájdalmasan sípol valami, a fejem majd szétrobban, akkor bizony életemben először átéltem a halálfélelmet. El sem tudom mondani, mennyire féltem és mennyire bizonytalan voltam abban, mit igen és mit ne csináljak. Ültem a kanapén a nyitott ablak mellett (ömlött be a téli fagyos levegő), a gyengeségtől, a félelemtől és a hidegtől vacogva kuporogtam egy pléd alatt és próbáltam ellazítani az izmaimat. Aztán elmúlt kb. egy óra alatt. Annyira kimerített, hogy a teljes másnapot ágyban töltöttem. És ilyenből nem egy volt. Most, hogy írok róla, érzem, hogy megfeszültek a nyakamban az izmok és összeszorítom a szám, ennyire rossz élmény még felidézni is.

Szóval ilyen és hasonló élmények hatására belebonyolódtam egy kivizsgálás sorozatba.

Vérkép, belgyógyászat, ultrahangok, kardiológia, neurológia. Szerintetek? Alapjában véve egészséges vagyok, volt a summázat. Hurrá, örvendeztem, csak akkor mi legyen ezekkel a tünetekkel mégis? - kérdeztem (nem elég, hogy klimaxos hülye tyúk vagyok, de még kérdezek is).  Igen, a vérnyomásom kicsit magas mostanában, de ez is a változó kor egyik tünete lehet, szóval akkor legyen mondjuk az, hogy én magasvérnyomás beteg lettem-mondta ki az ítéletet a kórházi kivizsgálást végző doktor. Hiába tiltakoztam, hogy alapesetben 90 a vérnyomásom, tehát nekem már a 130 is magasnak számít. Nem-nem, szedjek csak vérnyomáscsökkentőt.

A felírt gyógyszeradagot nem mertem bevenni, csak a felét, de még akkor sem produkáltam 86-nál magasabb vérnyomást, akkor meg emiatt szédültem. A negatív rekordom a 76/51 volt, erre azt mondta egy orvos ismerős, ilyen alacsony vérnyomástól is el lehet ám dicstelenül halálozni hosszú távon. Szóval inkább ne szedjem a felírt cuccot. Oké, nem szedem, mondtam én, de akkor mi legyen? Erre nem volt már jó válasz.

Már kezdtem úgy érezni, hogy túlzásba viszem az orvosokhoz rohangálást, de muszáj volt megoldást találni és kijönni ebből a bénult állapotból. Bénultnak nevezem, mert ennyire mélyen még sosem ültem a gödör alján. A saját gödröm alján. Két inaktív hónap, és akkor már 6 kilós fogyás volt mögöttem. Képzeljétek el, mennyi erőm lehetett, ha 52 kilós súlyomból elveszítettem 6-ot. Rapszodikusan ettem, állandó hányingerrel küszködve, felbolydult emésztéssel, szédüléssel, amit a hol túlságosan alacsony, hol túlságosan magas vérnyomás okozott, mindez felöntve a szinte állandóan magas pulzusszámmal. Ha a párom nem kellő empátiával, kedvességgel és megértéssel fordul felém ebben az időszakban, sokkal, de sokkal nehezebb lett volna átvészelni.

És itt értem el a mai mondandóm lényegéhez.

1. Aki magát klimaxos hülye tyúknak nevezi ilyen állapotban, az csak ront a helyzetén. Olyan kompromisszumok megkötésére sarkall ugyanis, amiket nem szabad megkötni. Igenis vállalni kell, hogy utána kell járni, mert tényleg nagyon komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában a szervezet felbolydult működése. És igenis vállalni kell azt is, hogy ebben az állapotban nem tudsz trünci kis feleség/barátnő/anyuci stb. lenni. Sőt… rengeteg tapintatra, megértésre és segítségre van szükséged.

2. Akit bárki is klimaxos hülye tyúknak mer nevezni, annak tényleg nem lehet mást kívánni, minthogy élje át, aztán lehet róla beszélgetni. Ez a mondat egyébként is tökéletesen megmutatja azt, hogy mennyire intoleráns, egymás iránt a minimális empátiát sem érző emberek veszik körül egymást időnként. Még akár családon belül is. Anyuci klimaxol… ajjaj nem lesz este szex, de lehet, hogy vacsi sem? Hűha…Csúnya sztereotípia, tudom. De tetten érhető. Remélem, egyre ritkábban lehet vele találkozni. 

3. Azoktól az orvosoktól, akik praktizálnak ugyan, de semmiképpen nem gyógyítanak, mit várjunk el? A klimax egy eléggé összetett folyamat ahhoz, hogy alaposan kellene vele foglalkozni. De ha a klimaxot még mindig egy olyan átmeneti időnek gondolják, amivel pont ezért kár is foglalkozni még akkor is, amikor a klimaxos hülye tyúk csak vinnyog a fülükbe, akkor mi van? Jobb lesz, ha magasvérnyomás betegségünk lesz, esetleg infarktust kapunk? Akkor majd komolyan veszik? Sajnos nem. Nem megnyugtató, de hidd el, hogy senki nem fogja megkérdezni, hogyan zajlott/zajlik a menopauzád. Nem fogja vele összefüggésbe hozni. Csak egy esetszám leszel a statisztikában te is, én is. És ha túléltük, akkor szedhetjük a gyógyszert életünk végéig.

Amikor mindenki jól tudja, hogy a csökkent és /vagy megszűnt hormonműködés miatt a női szervezet védettsége megszűnik menopauza idején, ezért halmozottan veszélyeztetetté válunk egy csomó betegség kapcsán, akkor miért nem veszik komolyan a panaszainkat?

 

Erre is van egy jó mondatom, szintén egy orvostól kaptam ajándékba: „Ezzel majd akkor foglalkozunk, ha a konkrét betegség kialakul.” Hékás, anyukádtól nem hallottad otthon azt a szót, hogy megelőzés? Egyetemen esetleg? Az okok feltárására és azok megszüntetésére így orvosként nem kéne fókuszálnod egy kicsit?

Nekem elég sok zűrt hozott az életembe az 50 év feletti életkorom. De akkor is én vagyok, másban nem változtam, maximum abban, hogy rájöttem, nem is vagyok egy klimaxos hülye tyúk. Esetleg csak Sárkányka…

Éppen ezért nem adom fel, hogy megtudjam és elmondhassam nektek is, hogy más nők hogyan élik meg, és kik azok a szakemberek, akik tényleg mernek-tudnak nyíltan beszélni a menopauzáról. Kik azok, akik preventív szemlélettel közelítik meg a témát, kiktől és hol kaphatunk segítséget.

Nő, marketinges, újságíró, 50 év feletti vagyok. Küldetésem, hogy segítsek megbízóimnak eljutni a vevőikhez. Küldetésem, hogy azokban a témákban, melyek nagyobb társadalmi figyelmet kell, hogy kapjanak, kutatómunkát végzek és segítséget próbálok nyújtani.

20 év marketinges munkatapasztalat, több mint 5600 konzultációs óra, több mint 250 kampány, több mint 150 vállalalati ügyfél és jónéhány segító projekt köthető hozzám.

Klimaxnapló... és Marketinges szemmel... írok a KözelképeM nevet viselő blogomban.

Hol találsz meg?

http://medianexus.hu/http://www.40plusz.hu/https://kochmaria.hu/

https://www.facebook.com/maria.koch.716

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kochmaria.blog.hu/api/trackback/id/tr9514905614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.06.22. 21:57:22

"Ezzel majd akkor foglalkozunk, ha a konkrét betegség kialakul.” Hékás, anyukádtól nem hallottad otthon azt a szót, hogy megelőzés?"

Prevenció, kishazánk egészségügyében? Áááá.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 02:00:15

@Jankove: Már az nagy lépés, ha az orvos-beteg viszony megváltozik, és a beteg nem lesz alárendelt szerepben. Ebben azért már látok törekvéseket és jógyakorlatot. A prevenció még valóban gyerekcipőben jár nálunk a rendelők tájékán. Milyen remek lenne, ha annál több fizetést kapna az orvos, minél kevesebb betege van... erre is van már példa, csak nem nálunk. :-)

Boycie 2019.06.23. 08:02:35

Az a baj ezzel az egésszel hogy az rendben van, hogy a nők jelentős része használhatatlan amikor klimaxol meg előtte a menstruáció miatt és ezt értsük meg mi férfiak, de akkor a feminácik ezt próbálják felfogni amikor egyenlő fizetésekről meg board.member kvótákról hisztériáznak... (ezt elég nagy nemzetközi manager tapasztalat mondatja velem)

ebella 2019.06.23. 08:17:55

Az én feleségem hatvan éves, háorm évvel fiatalabb nálam. Soha nem volt semmi bajunk egymással, semmilyen ürüggyel. Mindenkinek van baja, az értelmes ember elviseli a rosszabb perceket is. Kölcsönösen! Úgy nem megy, hogy a te hülyeségeidet mindenki köteles tűrni, te meg semmit nem kell, hogy megérts! És az biztos, hogy mindenkinek folyamatosan vannak hülyeségei, a nőknek (legalábbis azoknak akiket ismerek, ismertem, olyan bő százas közelebbi minta a rokonokkal, munkatársakkal együtt) klimax meg a havi alatt egy kicsit több.

Negyvenkét éve vagyunk együtt, negyven éve házasok vagyunk. De mindig mi voltunk az elsők, soha nem az én.

Dotty78 2019.06.23. 08:54:41

Kedves Mária!
Engem elvileg a Klimax nem érint ennyire súlyosan. De a te álltalad leírt tünetek nagyon hasonlítanak a hisztamin intoleranciára. Ehhez hasonló tüneteim voltak közel 22 évig. Orvosilag ez idő alatt, pánikolós hülye tyúk voltam. De addig nyomoztam, míg rátaláltam a legfőbb problémára. Ha eddig ezt nem nézte neked allergológus, javaslom nézesd meg. Egy vérvétel megnézhető. Ez a fajta intolerancia nem függ kortól. Kitartást és jó egészséget neked!

MEDVE1978 2019.06.23. 10:02:49

Ez egyáltalán nem atipikus a magyar egészségügyben. És ez nem nőkre és klimaxra vonatkozik, hanem bárkire és bármire. Sajnos több alkalommal abba a helyzetbe kerültem életemben, hogy olyan problémáim voltak, amelyek nem egyszerűek. Mondjuk hasba rúgtak erősen egy labdával, utána egy nappal fájni kezdett a hasam, de voltak influenza jellegű tüneteim is. Ezt mind egyszerre a valószínűségeken alapuló orvoslás nem tudja kezelni, márpedig Magyarországon az van.
Bemész a dokihoz, hogy fáj mondjuk a hasad: gyomorrontás, ha influenzaidőszak van, akkor ráhúzódott. Mellé még a fejed is fáj? Ja valami vírus, majd elmúlik magától. Ha nem akkor elküld egy vérvételre. A vérvétel nem mutat semmit. Biztosan valami vírus, már megmondta. Alapesetben hónapokba telik, hogy ilyen esetben mondjuk eljuss az ultrahangig, amin legalább a szerveid látszanak.
Az egész paranoiára és egy perverz "önképzésre" sarkallja az embert. Apám egyszer antibiotikumrezisztens baktériummal fertőződött. A kórházbólmár majdnem hazaküldték, anyám ragaszkodása ahhoz, hogy viszgálják meg rendesen és egy lelkiismeretes orvos miatt derült ki egy széklettenyésztésből.

Menj el egy magándokihoz, az legalább foglalkozik veled, ha fizetsz.

kismokus41 2019.06.23. 10:27:50

Orvosoktól ne várj segitséget! "Praktizálnak, de nem gyógyitanak!" Sajnos ez van. :( Hormonjóga, arwen torna, fitoösztrogének, ilyesmiket próbálj ki és figyeld a tested reakciót. Mindenkinek magának kell megtalálni, h neki mi működik. Jobbulást! És addig is kiabálj, mert a női problémákat bagatelizálja a világ!

ebella 2019.06.23. 10:34:49

@kismokus41: A férfiakét meg felnagyítja. Hát ja.

moonshadow 2019.06.23. 11:11:04

Lehet, hogy azelőtt is hisztis lehettél, csak akkor még szép voltál annyira, hogy elviselték, nem tudom.
Nade hogy valami építőt is mondjak, testmozgás, kocogás, lefogyás az egészséges testsúly tartományba és akkor csodák-csodája megszűnnek a panaszaid. Minden nő a hormonokra fogja, hogy elhízik és klimaxol, pedig csak keveset sportol, és sokat nassol. Nézz után az inzulin rezisztenciának is.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 13:00:12

@Boycie: Mit jelent nálad az, hogy "használhatatlan"? Használni akarod a nőket? És mi köze a fizetéshez? Nagy a baj, úgy látom a fejekben. Pont ezért fontos, hogy változzanak a te általad (is) ragyogóan képviselt sztereotípiák.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 13:03:01

@ebella: örömmel olvasom, valahogy így kellene mindenhol hozzáállni. Sok boldog évet kívánok nektek. :-)

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 13:05:24

@Dotty78: köszönöm szépen, neked is minden jót kívánok! :-)

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 13:15:16

@moonshadow: kicsit mellément amit írsz. Ha elolvasod figyelmesen, amit írok, látod, hogy egyáltalán nem vagyok elhízva, sőt... és képzeld, sportolok is, sőt, nagyon figyelek az étkezésre is. Ezekről igaz nem írtam, de miért feltételezed, hogy nem így van? Miért esel át a másik végletbe?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2019.06.23. 13:59:38

Jajjajjaj, mintha magamat hallanam... ketszer rohantunk eddig dokihoz, de most mar tudom, hogy "csak" klimaxos tunet... azok a halalfelemes percek borzalmasak voltak, de most mar tudom kezelni. Kivizsgalas megvolt, de legalabb semmit nem talaltak, hurra. Szerencsere ferj tamogato, s felt, nem a hianyzo dolgok miatt nyafog. De nagyon SZAR idoszak, s bar a dokim (csupa nobol allo rendelo, hala az egnek) segiteni probal, de a hormokon kivul nincs otlete. Marad a kivaras, par novenyi cucc szedegetese. Ez van.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 14:07:43

@kisrumpf: Üdv, minden hasonló megélés fontos visszajelzés mindannyiunknak. Főleg azért, mert megerősít abban, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a problémával. Jobb lenne másról írni (lenne is bőven egyéb téma :-), de most éppen ez élvez prioritást. Szurkolok neked, hogy mielőbb legyen vége, de minimum csökkenjenek az intenzív tünetek.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 14:15:20

@kismokus41: Köszönöm a tanácsaid. Nem egyértelmű negatív tapasztalataim vannak azért. Ezekről is írok majd. :-)

Boycie 2019.06.23. 19:06:55

@Koch Mária: Munkavégzés helyett hisztériáznak, stressztűrő képességük erősen lecsökken hogy finoman fejezzem ki magam. Ez nem sztereotípia hanem tapasztalat. Sajnos ha egy beosztott vezetőm ilyen módon végezte a munkáját, akkor nekem kellett "kisegítenem" és elvégeznem azt a munkát amiért ő kapta a fizetését. Nyilván a femináci aktivisták életükben nem dolgoztak semmilyen komoly helyen ahol tétje van a dolgoknak, ezért el sem tudják képzelni az ilyesmit...

Pepejoe 2019.06.23. 21:15:32

@Boycie:
Ez teljesen így van. A váltótársam egy nő volt és először ugyanannyit, majd többet keresett ugyanazért a munkáért, pedig ha női dolgok miatt késett, én maradtam tovább, én adtam át neki eltakarítva-beállítva a sort mert azt úgy kell, de én vettem át leharcolva és magamnak eltakarítva mert úgy illik!!!, a heti karbantartás az enyém, én pörögtem többet kevesebbért mert értsem meg, hogy ő nő és minden alapanyagot/kelléket én tettem oda mert ő nő. Ebben az állítólagos nagy nemek közti egyenlőtlenségben férfi létemre én éreztem magam hátrányban. Ez akkor hogy is van?
A témához: csak a rinya, a rinya meg a rinya. Senki nem változtathatja meg, hogyha valaki nőnek, valaki meg férfinak születik. Viseld el, legyen már némi tartás. A szüleimnek eszébe nem jutott volna 3-nál több emberrel megvitatni főleg az ilyen jellegű problémáikat és abban a 3-ban a megfelelő!!! doki is benne van. Egy férfit azt hiszitek elkerülnek az évek és bárkit érdekel a sírás? De nem is kell, hogy érdekeljen. Hamarabb harapnám a nyelvem, megyek és megkeresem a megfelelő dokit.
Az 50-es-60-as évektől kezdve egyre nehezebb épkézláb embereket találni. A szüleim generációja volt a csúcs, azóta egyre puhosabbak az emberek és nem tudják méltósággal viselni a dolgokat.

Pettyes Szfinx 2019.06.23. 21:18:42

@moonshadow: Ja, aki sportol és vékony, az nem klimaxol, hanem folyamatosan menstruál, akár 60-70 évesen is. Értem. Akkor esetleg ezt a tudományt oszd meg a világgal is, mert eddig mindenki úgy tudta, hogy a menopauza törvényszerűen beáll bizonyos korban, függetlenül mindentől. Ha esetleg nem értenéd, hogy miről beszélek, akkor olvasd vissza, hogy mit írtál. Konkrétan azt írtad, hogy a nők a hormonokra fogják a klimaxot. Elárulom, hogy a hormonok csökkenése maga a klimax.
Ha úgy gondoltad, hogy a klimax alatt fellépő panaszokat, tüneteket fogják a hormonokra, akkor fogalmazz úgy. Egyébként ezt is cáfolom, mert én nem sportolok, és semmilyen klimaxos tünetem nem volt.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 22:41:36

@Boycie: Ha jól értelek, csúcsvezetőként dolgozol ("ha egy beosztott vezetőm...."). Érdekes felállás egy cégnél, ahol a csúcsvezető végzi el a beosztott vezetők munkáját és nem delegál. De legyen, biztosan van ilyen is.
Kit tartasz "femináci aktivistának"? Érzed-érted a jelződ mögött rejlő jelentést? Miért feministázod le (mégha így neveznél oké, de az általad használt kontextus nem megengedhető emberek között) zsigerből azt, aki valamilyen indokkal kinyitja a száját? Érdekes felállás egy vállalatnál, ahol egy ilyen mentalitású ember csúcsvezető lehet... Vagy kamuzol egy cseppet? :-)
És tudod mit? Vállald te is az az arcod és a neved akkor, ha olyannal vitáznál, aki mindezeket felvállalta. Enélkül hiteltelen és komolytalan vagy. Csak valaki, aki a névtelensége mögé bújva gyalázkodik.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.23. 22:46:27

@Pettyes Szfinx: Bizony, nem érintenek mindenkit egyformán a klimax tünetei. Örülök, hogy megúsztad. Minden jót neked. :-)

John Doe3 2019.06.23. 23:25:12

A vérnyomáscsökkentőknek nagyon sok fajtája van, és ezek dózisa is egyénenként változik. Ha túl erős a hatás, akkor csökkenteni kell az adagot, illetve visszafelé kellene eljárni: kis adaggal indulni, és csak mondjuk 3 naponta emelni az adagot, amíg a kívánt hatás ki nem alakul. A kezeletlen magas vérnyomás az öngyilkosság nagyon csúnya fajtája. Ha ez nem működik, akkor jöhetnek a 2-s és a 3-as kombinációk. Lehet, hogy sok türelem kell hozzá, de végül is az életedről van szó!

nagyonanyuka 2019.06.23. 23:40:59

@moonshadow: Nem olvastad, hogy 52 kg-ból fogyott le még 6-ot?

DFK 2019.06.24. 07:19:50

Ha a "férfináthával" lehet reklámot csinálni, akkor had tekintsük már női hisztinek a menopausát.
Egyébként a kölcsönös támogatás, a ketten vagyunk egy egység hozzáállás az, ami a nehézségeken átviszi a házasságot.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.24. 14:21:55

@DFK: pont jó az idézett hasonlatod, az is egy sztereotípia. És látom, kellően zavar is. Megértem.
Meg az is sztereotípia, hogy a klimax egy hiszti. El tudod fogadni, hogy ez a sztereotípia meg a nőket zavarja?

Ráadásul nem választás kérdése, egy törvényszerűen bekövetkező folyamat, eltérő hatásokkal és következményekkel. És sajnos semmi köze a házassághoz. Ahhoz igen, hogy aki párkapcsolatban él, ott tudják egymást támogatni bármiben, nem csak ebben a tekintetben.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2019.06.24. 14:23:00

@John Doe3: köszönöm a tanácsokat, nincs magasvérnyomás betegségem szerencsére. :)

DFK 2019.07.17. 18:20:01

@Koch Mária: Pont oda akartam kilukadni, hogy reklámban nem minősítjük hisztinek a klimaxot, úgy más sztereotípia is lehet sértő.
Még annyit hozzátennék, hogy a másik gondjával se könnyű együttélni, nagy szeretet és elkötelezettség kell. Tudom, miről beszélek.

Koch Mária · https://kochmaria.hu/ 2020.01.15. 12:45:14

@Dotty78: Köszönöm neked ezt a hozzászólást, képzeld, igazad lett. Pontosan HI-m van, és menet közben megjelent egy csomó egyéb gyomor tünet is. Úgy néz ki, a felborult hormonháztartás miatt alakulhatott ki. Örökre hálás vagyok a tippért... :)

Dotty78 2020.01.15. 18:45:40

@Koch Mária:
Szia! Nagyon örülök, ha tudtam segíteni. :) Legalább neked nem megy el az életedből sok év, mire rájönnek. Szívből kívánom Neked, hogy hamar leküzd a kis nyavalyást! ;) Üdvözlettel Dotty78
süti beállítások módosítása